Et af de spørgsmål som jeg har fået flest gange af både nye værnepligtige, folk der overvejer hæren, men også bare familie og venner generelt er om Work-life balancen. For det er udentvivl et job, hvor du ikke bare har en almindelig 8-16 dag, også kører hjem til familien og er resten af dagen.

At arbejde i hæren er mere en livsstil, som i perioder kan kræve du ikke kommer hjem – samt mulighed for udsendelse. Det der er sværeste er helt klart udsendelserne da det er op imod 6 måneder af gangen, hvor man er afsted.

Livet med børn derhjemme

Da jeg var ung mand i hæren og endnu ikke stiftet familie, var det selvfølgelig hårdt at blive udsendt. Man savnede sine familie og venner, men værre var det ikke. Man var afsted med gode venner, og man løste en meningsfuld opgave, som man vidste hjalp en masse mennesker.

Det ændrede sig dog brat den dag, at man får sit første barn. Den første udsendelse efter var virkelig en omvæltning, savnet til både kæresten og barnet er pludselige større end man kan beskrive. Pludselig savner man alle de kedelige hverdagsopgaver som bleskift og vaske gylp af tøjet.

Hverdagen er gået fra at sætte batterier i en babyalarm til at komme patroner i et magasin. Det er noget af en omvæltning, som man oplever fra den ene dag til den anden.

Da jeg var afsted de første gange, der kunne man ikke på samme måde facetime med sine kære som man kunne i dag. Vi havde en satellit telefon, som man kunne betale for at låne. Man kunne derfor kun snakke med dem – det var det bedste man kunne dengang.

I dag er det meget lettere at følge med i sine børns hverdag derhjemme end det var tidligere. Man vil dog til enhver tid altid foretrække at pakke en pusletaske fremfor at pakke sin rygsæk til en 50 km vandring.

Kompensation ved ekstra tilstedeværelse

Når man så kom hjem fra udsendelse var der selvfølgelig en masse debriefing, men man havde pludselig ekstrem meget fritid i en periode. Det gjorde det muligt at man kunne være ekstra meget sammen med familien, og på den måde få indhentet noget af det tabte. Det er selvfølgelig ikke det samme, som hvis man havde været der til hverdag, men det giver gode muligheder for at blive en del af barnets liv.
Written by Benjamin
Mit navn er Benjamin Hansen - jeg har over 30 år i militæret bag mig, hvor jeg i de sidste 5 har undervist på Center for Sergent og Maritim Uddannelse. Min vision med siden her er at dele mine erfaringer, fra et langt liv i militæret.